Turystyka kulinarna

0
171

Bardzo często urlopowicze lecą na wczasy, by odpocząć, zwiedzić ciekawy region, zgłębić ich zwyczaje albo tradycje. Czemu więc mając taką możliwość nie zapoznać też kuchni określonego kraju? Coraz bardziej popularniejsza zdaję się być turystyka kulinarna, czyli przybywanie do regionów, gdzie tworzą przeróżne produkty żywnościowe, którymi słynie określony obszar.

Regionem wartym zwiedzenia, szczególnie przez wielbicieli wina, jest francuska Alzacja ze znanym 180 kilometrowym Szlakiem Winnym. Z pewnością fani browarnictwa też znajdą coś wyłącznie dla siebie.

Fani dobrego jedzenia także nie powinni być niezadowoleni. Szlak Pstrąga czy Smażonego Karpia na pewno wzbudzi ich podziw. Jak ktoś ktokolwiek miałby ochotę dowiedzieć się czegoś o serach z Alp, o toku ich tworzenie lub zasięgnąć informacji jak je robić ma tutaj ku temu niepowtarzalną sposobność wkraczając na Szlak Serowy. Oczywiście nie mogło by zabraknąć czegoś dla łakomczuchów. Szlak Czekoladowy jest dla nich otwarty. Dla zmiany odczucia smakowego jest kwaśniejszy akcent jakim jest Szlak Kiszonej Kapusty.

Turystyka kulinarna w naszym państwie na pewno będzie się coraz bardziej popularyzować i witać w restauracjach. Każdy wie, że przyjeżdżając na Mazury koniecznie powinno się pojeść ryb, grzybów lub miodu, a w górach tamtejszej kwaśnicy. Regionalne jedzenie to z pewnością klucz do powodzenia restauracji.

  • Turystyka społeczna

    Rozwój turystyki społecznej może przyczynić się do powstania pełnego wachlarza nowych możl…
  • Turystyka kulturalna

    Turystyka kulturalna to przemieszczanie się osób z miejsc ich stałego zamieszkania do miej…
  • Zachowanie turystyczne

    Zjawisko przestrzennego zachowania ludzi stanowi istotny składnik przedmiotu geografii spo…
Pokaż więcej powiązanych artykułów
Pokaż więcej od Redaktor
Pokaż więcej w Turystyka
Komentowanie jest wyłączone.

Zobacz także

Zrekompensują niedobory – suplementy diety

Obecne czasy nie sprzyjają dostarczaniu odpowiednich substancji odżywczych dla organizmu. …